Свържи се с нас

Арт & Култура

Европейска столица на културата свърза Пловдив и Пазарджик с ленд-арт по Марица

Проекти за ленд-арт инсталации по поречието на река Марица ще свържат символично Пловдив и Пазарджик. Проектът официално ще стартира след няколко месеца под кураторството на великотърновската група „Дупини“, известни със своите работи в природна среда. Първият уъркшоп с реализация на проекти ще бъде през месец юни в Пловдив, а артистични намеси ще има и през септември в Пазарджик.

В скоро време се планират и проекти, които да направят връзката по реката между България, Гърция и Турция. Ще се събират различни истории от градовете по реката – от всички населени места, които са по поречието на Марица, разказа за Kapana.bg проектният мениджър Ваня Грозданова. Кулминацията на всички планирани дейности ще бъде през 2019 година, но 2018-а е важна за подготовката.

Проектът ще се осъществи с активно участие на местни творци, които ще бъдат активни в даването на идеи. „Дупини“ ще бъдат ръководители на проекта и ще насочват идейните концепции, като помагат за тяхната реализация.

Активно тече и работата, свързана с резидентната програма, наречена ADATA Air. Кандидатури пристигат от целия свят, разкри Грозданова, като има желаещи дори от азиатски държави. Те обаче ще останат в тайна до края на януари, когато предстои оценяването и вземането на решение кои кандидати точно ще бъдат подкрепени.

Кандидатстването по резидентната програма стартира в края на 2017 година. Артисти от България и чужбина ще бъдат подкрепени от „Пловдив 2019“ да останат за няколко седмици в Пловдив и да създадат различни проекти, свързани с Европейска столица на културата. Те са в две направления. Първото връзката между природата и живия град – окултурения град и реката, тепетата, парковете и др. Второто направление е насочено към проекти, свързани с преливането на различните исторически периоди – връзката на археологията, с по-новата архитектура, сливането на всички пластове история на града.

„За мен е много интересно да се работи за интеграция на културното наследство на соца. Вторият фокус е насочен към симбиозата на различните архитектурни епохи, а архитектурата от социалистическия период е интересна и има много потенциал – нещо, което не е експлоатирано до момента на местно ниво. Искаме да се реализират много проекти в публичното пространство“, добави Ваня Грозданова.

През 2018 година артистите трябва да създадат най-вече концепция. С тази концепция всеки резидент ще кандидатства с проект, който в края на годината ще бъде оценен от жури, което ще прецени дали тази концеция ще бъде подкрепена за реализация през 2019 година.

„Има голям интерес, вече програмата е пубуликувана в листите на международните резидентни програми“, коментира Ваня Грозданова. Много от другите градове – Европейски столици на културата – също са се включили в разпространението на информацията. „Няма специфично изискване проектите да са свързани с Адата. Могат да бъдат с всяко от направленията и ще бъдат оценявани напълно еднакво“, добави тя.

Последният проект, реализиран конкретно с Адата, беше гостуването на School of Spectacle, където артисти, впечатлени от острова, представиха публична инсталация пред Военния клуб през есента. Един от проблемите, които се изтъква, свързани с острова, е фактът, че той е частна собственост. „Пловдив 2019“ е в контакт със собствениците и при получаване на конкретни предложения от резидентната програма ще се водят разговори със собствениците относно самите специфични идеи.

Кандидат-резидентите, които бъдат одобрени след 31 януари, ще се включат в първия етап на програмата, която е през първата половина на 2018 година. Втора покана ще бъде публикувана по-късно, в която кандидати ще могат да гостуват в Пловдив във втората половина на годината.

Всеки артист ще бъде осигурен от гледна точка на транспорт и настаняване, както и сума за дневни разходки. Артистите ще имат на разположение и творчески ателиета, като едно от условията е те да работят в сътрудничество с другите резиденти. В едно ателие ще могат да работят заедно по няколко творци. Ателиетата ще бъдат в новия офис на „Пловдив 2019“ – тютюневия склад на улица „Екзарх Йосиф“, където екипът на фондацията ще се премести в следващите месеци.

photo by Kopacz Kund

Източник: kapana.bg

Реклама

Kapana News

Kapana News21.04.2018

21.04 „УЖАС! Две жени“ – авторски спектакъл по недействителен случай в Канапе

Един спектакъл по „недействителен случай“. Жанр: комедия, пародия, фарс Сценарии, сценична визия и актьорска игра: Ивелина Колева и Росица Иванова...

Kapana News20.04.2018

19.05-20.05 Две-Три бири Фест 2018

Скъпи биролюбци, очаква Ви нова доза качествено бирено изживяване, а именно ВТОРО ИЗДАНИЕ на Две-Три бири Фест! Запазете си датите...

Kapana News20.04.2018

01.06 – 03.06 Капана Фест Лято 2018

Капана Фест се завръща с чудовищна сила! От 1 до 3 юни отново ще превърнем Капана в най-вълшебното място под...

Kapana News20.04.2018

20.04 Hills Beer парти в Basquiat

Баварските технологии и традиции срещат пловдивския дух. Резултатът е Hills Beer 😉 Очакваме ви в Basquiat Cafe & Bar на 20-ти април от 20:00...

Kapana News11.04.2018

13.04 Джаз срещи в Arsenal of Art Gallery

Скъпи приятели, заповядайте на традиционните Джаз срещи “Arsenal of Sound“ в Arsenal of Art Gallery, Капана, ул. “Магура“ 4. 13.04,...

Facebook

Реклама

Препоръчано