Свържи се с нас

Пловдив 2019

ИСТОРИЯ НА КАНДИДАТУРАТА

Пловдив е избран за Европейска столица на културата 2019 с решение на 13 членно международно жури от 5 септември 2014 г. Градът печели титлата след състезание на национално ниво със София, Варна и Велико Търново.

Концепцията „Заедно“ върху която стъпва кандидатурата на Пловдив е оценена като изключително значима за развитието на културния и социален живот на Пловдив.

Концепцията е посочена като идеен пример за успешно съчетаване на историческото наследство на града с предизвикателствата и проблемите на съвременния живот, с визия за бъдещо развитие. Високо оценена в концепцията „Заедно“ е и амбициозната задача чрез културата да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в Пловдив и целия Южен централен район.

На 19 май 2015 г. Съветът на министрите на Европейския съюз утвърждава официално решението от 5 септември 2014 г.

ИДЕЯТА

Решението Пловдив да кандидатства за титлата ЕСК се ражда през 2010 г., когато група пловдивски артисти и интелектуалци се обединяват около тази кауза. Сред тях са и някои от хората, работили за осъществяването на Европейския месец на културата в Пловдив през 1999 г. Първоначалната идея идва от сдружение „Изкуство днес“, от където са и първите двама члена на Инициативният комитет, започнал целия процес – Якоб Рачек – стипендиант на фондация “Робърт Бош” в Пловдив и Емил Миразчиев – председател на сдружение “Изкуство днес”. В инициативния комитет са поканени още и Мариана Чолакова – Почетен консул на Германия в Пловдив, Десислава Шишманова – директор на БНТ Пловдив, Виктор Бойчев – Директор на Държавен куклен театър – Пловдив. В последствие към комитета и след подписания меморандум се присъединяват и Любозар Фратев – бизнесмен и председател на Туристическата камара в Пловдив, Анастас Бадев – дългогодишен заместник кмет Култура и образование, Пенка Калинкова – журналист и театрален критик, Йохан Девлетян – директор на отдел Култура в Община Пловдив. Меморандумът за кандидатурата на Пловдив за ЕСК може да видите в частта Документи в сайта ни.

ФОНДАЦИЯТА

Инициативата е подкрепена от местната власт и на 27 септември 2011 г. е създадена Общинска фондация „Пловдив 2019“, която има за цел да организира и реализира проекта. Първоначално екипът на фондацията наброява пет човека, малко по-малко от броя на членовете в първия Управителен съвет.

ПРОЦЕСЪТ

Процесът по подготовката на кандидатурата е вълнуващ период, изпълнен с множество срещи, разговори и консултации с местни и чуждестранни организации, институции, културни общности и отделни личности. Първият етап оформя концептуалната рамка на програмата, в който над 35 творчески екипа кандидатстват с идеи, част от които залягат в проектите по  апликационната книга на града. Вторият етап е посветен на взаимодействие с артистичната среда на Пловдив и включване на европейски партньорства. През март, април и май 2015 г. са проведени десетки срещи с представители на различни организации и граждани, които активно участват в изграждането на програмата.

ЕКИПИТЕ

В двата презентационни екипа на фондацията, които представят завършената програма пред международното жури участват: Иван Тотев, Геника Байчева, Галя Стоянова, Стефка Цанева, Марта Божикова, Радостина Георгиева, Манол Пейков, Огнян Исаев, Валери Кьорлински, Радост Иванова, Пламен Панов, Ласка Ненова, Георги Стоев, Любо Георгиев. Всички те имат своята важна роля и принос за развитието на проекта и след спечелването на титлата като част от управлението, от екипа на фондацията и от нейните партньорски организации.

Подготовката за Европейска столица на културата Пловдив 2019 е важен период в развитието на града, защото постепенно изгражда ново културно и общностно самосъзнание на неговите жители. Процес, който предизвиква и променя, стимулира и укрепва Пловдив и региона в посока на артистична, културна, градска реконструкция, социална интеграция, бизнес и туризъм с национално и международно измерение.


ПЛОВДИВ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ЗАРАДИ БАЛАНСИРАНАТА СИ И УБЕДИТЕЛНО ПРЕДСТАВЕНА ОТ ЕКИПА ПРОГРАМА, РЕАЛИСТИЧНИЯТ БЮДЖЕТ И ЗАРАДИ:

  • Обективния поглед върху предизвикателствата пред града
  • Многото проекти с училища и млади хора, включително и проектите за изграждане на капацитет и за развитие на публиките
  • Силната ангажираност и участие на социалната, икономическата и културната тъкан на града
  • Проектите, свързани с използването на кирилицата и с ромската култура, които се вписват в критерия за представяне на общите черти на европейските култури и на тяхното многообразие
  • Подкрепата за растежа на творческите индустрии и културния сектор на местно, регионално и национално ниво

Източник: Фондация Пловдив 2019

Реклама

Kapana News

Kapana News21.04.2018

21.04 „УЖАС! Две жени“ – авторски спектакъл по недействителен случай в Канапе

Един спектакъл по „недействителен случай“. Жанр: комедия, пародия, фарс Сценарии, сценична визия и актьорска игра: Ивелина Колева и Росица Иванова...

Kapana News20.04.2018

19.05-20.05 Две-Три бири Фест 2018

Скъпи биролюбци, очаква Ви нова доза качествено бирено изживяване, а именно ВТОРО ИЗДАНИЕ на Две-Три бири Фест! Запазете си датите...

Kapana News20.04.2018

01.06 – 03.06 Капана Фест Лято 2018

Капана Фест се завръща с чудовищна сила! От 1 до 3 юни отново ще превърнем Капана в най-вълшебното място под...

Kapana News20.04.2018

20.04 Hills Beer парти в Basquiat

Баварските технологии и традиции срещат пловдивския дух. Резултатът е Hills Beer 😉 Очакваме ви в Basquiat Cafe & Bar на 20-ти април от 20:00...

Kapana News11.04.2018

13.04 Джаз срещи в Arsenal of Art Gallery

Скъпи приятели, заповядайте на традиционните Джаз срещи “Arsenal of Sound“ в Arsenal of Art Gallery, Капана, ул. “Магура“ 4. 13.04,...

Facebook

Реклама

Препоръчано