Свържи се с нас

Актуално

Пловдив бе представен в Севиля от кмета г-н Иван Тотев

Кметът на Пловдив г-н Иван Тотев взе участие в Първия световен форум на местното самоуправление, който се проведе в испанския град Севиля. Основните представени теми бяха домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година, устойчиви дестинации за дигитален туризъм и участието на местните власти в процеса на трансформация за интелигентни и иновативни градове.

В работата на авторитетното събитие се включиха кметове и представители на местните правителства от над 100 града от 4 континента. Пловдив бе единственият български град-участник и по думите на организаторите е избран в резултат на интензивен анализ като стратегически по отношение на институционално, бизнес, научно, социално сътрудничество и като град, отдаден на съвременните  глобални предизвикателства.

По време на двустранните си срещи с кмета на Севиля Хуан Еспадас Сехас кметът на Пловдив обсъди въпроси от взаимен интерес като културно, туристическо, технологично и бизнес развитие. „Нашият град е атрактивна туристическа дестинация, богата на паметници от различни епохи. Като кмет винаги съм следвал политика на опазване, експониране и интегриране на нашето културно и историческо наследство в живота на модерния град.

За мен беше голяма чест преди няколко дни да представя в централата на ЮНЕСКО Епископската базилика и античните мозайки на Филипопол, с които България ще кандидатства за включване в Списъка на световното културно и природно наследство“, заяви Иван Тотев. Той подчерта, че един от най-големи успехи на Пловдив е избора му като първия български град, който ще бъде културна столица на Европа през 2019 г.

„Мотото, с което Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата 2019 е „Заедно“. Затова сме готови да споделяме опит, да обменим практики и да почерпим от опита на други градове”, каза още кметът Иван Тотев. Той отправи покана към колегата си делегация от Севиля да посети Пловдив с цел задълбочаване на сътрудничеството между двата града в различни сфери.

Пловдивската делегация, начело с кмета г-н Иван Тотев, проведе срещи и с почетния консул на България в Севиля и автономна област Андалусия д-р Росио Васкес Руис. Тя прояви интерес към историята и културата на Пловдив и изрази желание за последващи действия за културен обмен между двата града.

Участниците приеха Рамкова декларация на Първия световен форум на местното самоуправление „Дестинация Севиля“, в която се казва, че градовете имат водеща роля за постигане на споразумения между различните икономически и социални представители с цел гарантиране на развитието на програми и проекти, ориентирани към генерирането на ползи за общността.

В документа се подчертава нуждата от прогресивен и ефективен отговор на глобалните предизвикателства, при които градовете се разкриват като основни фактори в постигането на целите на дневния ред за световно развитие до 2030 година. Сред тях са работа за елиминиране на бедността във всяка форма, гарантиране на образование и здравеопазване, гарантиране наличността и устойчивото управление на водите, устойчива и модерна енергия за всички.

Сред останалите цели са икономика и заетост, индустрия и иновации, постигане на приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви градове и др. Декларацията определя ангажиментите на местните власти и е въз основа на дневния ред, озаглавен „Трансформиране на нашият сват: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“, който включва пътна карта, подписана от 193 държави-членки на ООН и съдържа 17 Цели за устойчиво развитие.

Източник dariknews

Реклама

Kapana News

Kapana News21.04.2018

21.04 „УЖАС! Две жени“ – авторски спектакъл по недействителен случай в Канапе

Един спектакъл по „недействителен случай“. Жанр: комедия, пародия, фарс Сценарии, сценична визия и актьорска игра: Ивелина Колева и Росица Иванова...

Kapana News20.04.2018

19.05-20.05 Две-Три бири Фест 2018

Скъпи биролюбци, очаква Ви нова доза качествено бирено изживяване, а именно ВТОРО ИЗДАНИЕ на Две-Три бири Фест! Запазете си датите...

Kapana News20.04.2018

01.06 – 03.06 Капана Фест Лято 2018

Капана Фест се завръща с чудовищна сила! От 1 до 3 юни отново ще превърнем Капана в най-вълшебното място под...

Kapana News20.04.2018

20.04 Hills Beer парти в Basquiat

Баварските технологии и традиции срещат пловдивския дух. Резултатът е Hills Beer 😉 Очакваме ви в Basquiat Cafe & Bar на 20-ти април от 20:00...

Kapana News11.04.2018

13.04 Джаз срещи в Arsenal of Art Gallery

Скъпи приятели, заповядайте на традиционните Джаз срещи “Arsenal of Sound“ в Arsenal of Art Gallery, Капана, ул. “Магура“ 4. 13.04,...

Facebook

Реклама

Препоръчано