Свържи се с нас

Актуално

Си Ен Ен: Пловдив – скритото съкровище на България

Българският град Пловдив все още е непознат за доста хора по света, но той започва да става все по-предпочитана дестинация на Балканите за туристите – и има защо, коментира Си Ен Ен и посочва 10-те причини, заради които си струва човек да посети Пловдив. Разположен между две планини и на важен път, свързващ Западна Европа с Истанбул, вторият най-голям град в България – Пловдив – е бил под владението на траки, гърци, византийци и османци. Всички тези култури са оставили отпечатък върху архитектурата в Пловдив.

Пловдив е избран и за културна столица на Европа за 2019, а ето и причините, които правят града интересна туристическа дестинация.

1. Един от най-старите градове в Европа

С 6-хилядната си история спокойно може да се твърди, че Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Доказателство за това е огромният, частично разположен под земята, Римски стадион, който се намира в центъра на града. Само на десетина крачки от него пък е построената преди 600 години Джумая джамия, която и до днес приема мюсюлманите в града. Старият град в Пловдив е прекрасно място за вечерни разходки заради калдъръмените улички и реновираните къщи.

2. Храната и виното са чудесни

                 DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images

Българите са горди заради своите традиции във винопроизводството и с националната си кухня, която е повлияна и от турската и гръцката. На почти всеки ъгъл в Пловдив може да откриете пекарна, в която се продава печива, които са пълни със сирене и се наричат „баница“. Те си пасват идеално с бозата – напитка, която се прави от пшеница. Тараторът – студена супа от мляко, чесън и копър – е идеален за горещите летни дни, както и шопската салата, която се прави от домати, краставици, лук, магданоз и настъргано сирене.

3. В Пловдив разбираш какво значи „айляк“
Думата „айляк“ няма буквален превод. Тя се използва за описание на достигнато душевно състояние, когато човек си почива. Да бъдеш „айляк“ значи да си екстремно отпочинал и да не те интересуват никакви проблеми. За пловдивчаните „айлякът“ не е просто преминаващо настроение, а начин на живот.

4. Българите са известни със своята гостоприемност
В България е прието храната да бъде споделена с компания и повечето българи посрещат своите чуждестранни гости с типични за страната неща – домашно направена баница и ракия от селото на баба и дядо.

5. Спектакли от световна класа в Римския театър


Римският театър в града е построен през около 90 г. сл. Хр., когато Пловдив се е казвал Филипопол. До 70-те години на 20 век никой не е подозирал, че толкова внушителен Римски театър се намира край едно от тепетата в града. Днес театърът е сцена за много спектакли, опери и дори рок концерти.

6. Красивите Родопи са съвсем близо

Само за 15-минутно пътуване с кола от Пловдив може да се стигне до красивата планина Родопи. Там е идеално място за излети, каране на колело и катерене. Съвсем близо до града се намира и красивата Асенова крепост, която е владяна преди и от траките, а след това от византийците.

7. Бохемският квартал „Капана“


Арт кварталът „Капана“ преди е бил място, където са се събирали художници и музиканти в града. В последните години правителството е насърчило собствениците на сградите там да реновират сградите и днес „Капана“ се е превърнал в една от емблемите на Пловдив заради своите хипстърски кафета, магазини за цветя, джаз барове и уютни кафенета.

8. Красиви залези от тепетата

              Nightchill photography

Много пловдивчани обичат да гледат красивите залези от някое от 7-те тепета в града. Най-популярното може би е Небет тепе. Друго място, което открива прекрасна панорамна гледка към града е статуята на Альоша, която е построена през 50-те години на миналия век.

9. Най-дългата пешеходна улица в Европа


Хората, които искат да се разходят в Пловдив, спокойно могат да се откъснат от шума на автомобилите, тъй като в града се намира най-дългата пешеходна улица в Европа. Дълга е 1750 метра и се намира в сърцето на града. По нея може да откриете много магазини, кафенета и улични музиканти.

10. Нощен живот 7 дни в седмицата

Пловдив предлага изключително разнообразни възможности за нощен живот. Градът е пълен с барове и нощни клубове за всички вкусове и те работят през всеки ден от седмицата.

Превод и редакция: Ивет Арабова

Източник:  24 часа

Реклама

Kapana News

Kapana News21.04.2018

21.04 „УЖАС! Две жени“ – авторски спектакъл по недействителен случай в Канапе

Един спектакъл по „недействителен случай“. Жанр: комедия, пародия, фарс Сценарии, сценична визия и актьорска игра: Ивелина Колева и Росица Иванова...

Kapana News20.04.2018

19.05-20.05 Две-Три бири Фест 2018

Скъпи биролюбци, очаква Ви нова доза качествено бирено изживяване, а именно ВТОРО ИЗДАНИЕ на Две-Три бири Фест! Запазете си датите...

Kapana News20.04.2018

01.06 – 03.06 Капана Фест Лято 2018

Капана Фест се завръща с чудовищна сила! От 1 до 3 юни отново ще превърнем Капана в най-вълшебното място под...

Kapana News20.04.2018

20.04 Hills Beer парти в Basquiat

Баварските технологии и традиции срещат пловдивския дух. Резултатът е Hills Beer 😉 Очакваме ви в Basquiat Cafe & Bar на 20-ти април от 20:00...

Kapana News11.04.2018

13.04 Джаз срещи в Arsenal of Art Gallery

Скъпи приятели, заповядайте на традиционните Джаз срещи “Arsenal of Sound“ в Arsenal of Art Gallery, Капана, ул. “Магура“ 4. 13.04,...

Facebook

Реклама

Препоръчано